Werken van start!

Wie in het natuurgebied "In den Brand" is gaan wandelen afgelopen weken, zal het wellicht al wel gemerkt hebben: de werken zijn stilletjes aan van start gegaan. We zetten nog even op een rijtje wat er allemaal staat te gebeuren de komende maanden in het natuurgebied:

De lange brede strook tussen de huidige duinen aan de Kamertstraat en het militair domein wordt deze winter volledig gekapt. Hier en daar blijven verspreid karakteristieke bomen met een grillige vorm staan. Deze bomen werden in mei gekozen door een vertegenwoordiging van de bevolking tijdens de bomenverkiezing.

Na de kapwerken wordt de dikke strooisellaag van naalden, takken en bladeren machinaal weggehaald en afgevoerd. De kwetsbare zones met korstmos en heide worden tijdens deze plagwerken gespaard.

De wortelstronken van de gekapte bomen worden na de plagwerken nog verwijderd zodat de landduinen volledig terug zichtbaar worden.

Tijdens de werken worden naast grote machines ook trekpaarden ingezet, die zonder moeite de hoogste toppen kunnen bereiken zonder de bodem te beschadigen. Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de kwetsbaarheid van het gebied door in de winter te werken (geen broedende dieren), door aangepaste machines te gebruiken en door bepaalde zones te ontzien omwille van de kwetsbare natuur of archeologische relicten die er voorkomen.

Ten laatste maart 2018 zullen alle werken afgerond zijn. In april zal het gebied feestelijk ‘geopend’ worden.

Omleidingen van de wandelroutes

Er kan wel tijdelijk hinder zijn als je in het gebied gaat wandelen: delen van wandelroutes zijn tijdens de werken niet toegankelijk. Er worden omleidingen voorzien . Hou er rekening mee dat er mogelijk geluidsoverlast kan zijn gedurende de werken. Best volg je de paaltjes die de wandelingen op het terrein aanduiden.

Toekomst?

Na al die veranderingen zal het even duren voor het landschap zich hersteld heeft, maar al snel zullen de golvende zandheuvels de wandelaars opnieuw in de kuiten kunnen bijten en de Boslandkinderen laten rollen en glijden. Verwacht wordt dat de natuur zich op een termijn van 3 à 5 jaar volledig zal herstellen waardoor de landduinen een thuis worden voor unieke soorten zoals nachtzwaluw, gladde slang, boomleeuwerik en levendbarende hagedis.


Uitgelichte berichten
Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square