Boomverkiezing in In den Brand

In het najaar zal het natuurherstelproject om de oude landduin terug tot leven te roepen, van start gaan. Daarom moeten er eerst bomen gekapt worden. Deze bomen zijn er ooit gezet om als hout te dienen in de mijnen. Hierdoor verdween de landduin, wat jammer is. De Hechtelse landduin is uniek in Europa en herbergt topnatuur zoals de nachtzwaluw en speciale korstmossen.

We willen mensen mee laten beslissen over het toekomstig uitzicht van het gebied. En omdat het een beetje moeilijk is om een hele volksraadpleging te organiseren, werden vandaag 5 groepen aangesproken uit Hechtel-Eksel. Zij kozen een boom uit in het gebied die volgens hun mocht blijven staan.

Na een korte uitleg door de boswachter, trokken de 5 groepen het natuurgebied in. De kinderraad was er al snel uit met de “gladde slangboom”. Die kronkelt zich als een slang tot helemaal boven in de kruin. Ook de buurt hoefde niet lang na te denken. In de “Camerter klimboom” kan je immers lekker klimmen. Voor de heemkundige kring viel de keuze op een 100-jaar oude den, waarvan de naalden als waterdruppels van een fontein uitwaaien, de ‘Fonteinboom’. Bij de milieuraad en het platform natuur en milieu van Bosland was er een iets langere discussie. Kies je voor een jonge eik van hier of een statige den die bosbouwkundig veel waard is? Uiteindelijk werd het de dolle “Minaboom”, een scheefgegroeide zeeden. De jeugdraad vond dan weer dat er al genoeg klimbomen stonden, en ze willen zich tijdens activiteiten ook lekker kunnen verstoppen. De keuze viel op een jonge eik met wijde takken, omgedoopt tot “de Jeugdboom’.

Het duinengebied van In den Brand ondergaat de komende jaren een ware metamorfose. Het resultaat zal spectaculair zijn!

Een sfeerverslagje van de boomverkiezing vind je hieronder:


Uitgelichte berichten
Binnenkort komen hier posts
Nog even geduld...
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square